Uso responsable de los antibióticos en animales de compañía

Resistència antibiòtics

Antibiòtics: tot el que has de saber

L’ús inapropiat dels antibiòtics pot perjudicar a la teva mascota, a tu, i a la teva família. Però no només això, sinó que l’ús inapropiat dels antibiòtics també és una amenaça per la Salut Mundial.

Per què? T’expliquem tot el que has de saber…

ELS ANTIBIÒTICS SÓN IMPORTANTS 

Els antibiòtics són un gran avenç en medicina i veterinària. Actuen sobre els microorganismes (bacteris i fongs) suprimint el seu creixement, reproducció i provocant la mort d’aquests. De manera que, els antibiòtics són un tractament efectiu per curar diferents patologies i infeccions. Però, què passa si no els utilitzem de forma responsable?

L’ús abusiu i/o inadequat dels antibiòtics ajuda al fet que els bacteris generin resistències a aquests antibiòtics i es facin més “forts”. Amb l’aparició d’aquestes resistències el que aconseguim és que els microorganismes que abans responien fàcilment a un antibiòtic, deixin de fer-ho i, per tant, sigui més difícil tractar al pacient.

És per això que tant els cuidadors com els veterinaris hem de treballar junts per tal de millorar aquesta situació.

SÓN REALMENT NECESSARIS ELS ANTIBIÒTICS?

La resposta és sí, són necessaris. Però continua llegint… Moltes vegades associem infecció a antibiòtic. Però sabeu que no totes les infeccions són causades per organismes sensibles a antibiòtics? Per exemple, una infecció vírica no s’haurà de tractar amb antibiòtics, perquè si ho fem, primer no serà un tractament efectiu (no ajudarà a sentir-se millor al pacient), i, segon, estarem ajudant als microorganismes a generar noves resistències.

I què passa quan tenim infeccions resistents als antibiòtics? Doncs que poden desenvolupar patologies més greus, pot comportar que el temps de recuperació hagi de ser més llarg, que el pacient sigui més difícil de tractar i que els tractaments s’encareixin… Entre d’altres.

És per això que és crucial que el veterinari examini minuciosament cada cas per identificar quina és la millor opció. El diagnòstic és un factor clau en la decisió del tractament.

SEGUEIX SEMPRE ELS CONSELLS DEL VETERINARI

  1. Dóna els antibiòtics seguint totes les instruccions que t’han donat. Truca al teu veterinari si no veus millora amb el tractament administrat.
  2. No canviïs la dosi o paris el tractament sense consultar al teu veterinari i no et saltis les visites de control.
  3. No automediquis al teu animal amb antibiòtics receptats a altres animals que tinguis o que
  4. No utilitzis antibiòtics que t’hagin quedat d’altres ocasions sense una prescripció veterinària.
  5. No demanis antibiòtics si el teu veterinari no te’ls ha prescrit. Si no ho ha fet és perquè té raons per no fer-ho.

HÀBITS D’HIGIENE

Sempre fer servir guants i desinfectar-se les mans abans i després de tractar ferides o netejar orelles del teu gos o gat, així evitarem el risc d’estendre la infecció a altres mascotes o persones.

RESPONSABILITAT VETERINÀRIA

Els veterinaris estem conscienciats de l’increment de la resistència als antibiòtics i, entre tots, estem intentant resoldre o minimitzar el problema. Però, necessitem l’ajuda de tots vosaltres per fer-ho possible.

*Article basat en les recomanacions de la FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Assotiations). Octubre 2016. 

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

¿Qué es el Parvovirus?

El parvovirus canino es una de las enfermedades más temidas y potencialmente mortales que afectan los perros, especialmente los cachorros. Este virus altamente contagioso afecta al sistema gastrointestinal de los animales, provocando síntomas graves que , sin tratamiento, pueden ser fatales en un alto porcentaje de casos.

Leer más »
desparasitación

Importància de la desparasitació

En el mundo del cuidado de nuestros peludos, la prevención siempre es mejor que el tratamiento. Una de las partes más cruciales de mantener a nuestros amigos de cuatro patas en buen estado de salud es la desparasitación.

Leer más »