Càncer en gats i gossos: Tot el que necessitem saber

cancer gossos

Més de la meitat dels gats i gossos majors de 10 anys d’edat són propensos a desenvolupar càncer al llarg de la seva vida. És per això, que avui us volem explicar els símptomes, signes, prevenció i tractament del càncer en gats i gossos.

Entendre la importància de prevenir o detectar precoçment el càncer pot ajudar a controlar la malaltia el més aviat possible, ja que el temps és un factor clau per al seu pronòstic.

No totes les masses són tumors, ni tots els tumors poden acabar desenvolupant càncer. És a dir, hi ha masses que poden ser, simplement, una inflamació o un quist, i tumors que poden ser benignes i no suposar cap perill per al nostre animal.

Tot i que la sola menció de la paraula càncer provoqui pànic, hi ha molts avenços en la medicina veterinària que han aconseguit que aquesta malaltia pugui ser tractada aconseguint major qualitat i esperança de vida del nostre gos o gat.

Què és el càncer?

De la mateixa manera que passa en medicina humana, el càncer en animals s’associa a l’existència de tumors cancerosos (malignes), que són masses de teixit produïdes per cèl·lules que es comporten de manera anòmala, reproduint-se sense control.

Les cèl·lules canceroses poden estar localitzades o bé disseminar-se per la resta del cos (metàstasi). A més, a causa que els tumors poden desenvolupar-se a partir de qualsevol teixit, hi ha molts tipus de tumors i poden presentar-se en qualsevol teixit o part del cos.

I com podem prevenir el càncer en gats i gossos?

El primer pas per a la prevenció de qualsevol càncer és la revisió periòdica per a poder detectar precoçment qualsevol massa anòmala. No hem de menysprear les revisions preventives, ja que, qualsevol tumor benigne pot acabar transformant-se en maligne amb el pas del temps. I, en el cas de ser maligne, cada dia que passa, augmenta la probabilitat d’estendre’s per metàstasi.

Altres factors importants a tenir en compte per dificultar l’aparició del càncer en gats i gossos són una alimentació de qualitat juntament amb una bona higiene.

A més, existeixen certs tipus de tumors que poden ser evitats si tenim les cures i prevencions necessàries, com per exemple, els tumors mamaris que són dependents d’hormones, ja que, si esterilitzem a la nostra gossa o gata, reduirem fins a un 90% les probabilitats de patir càncer de mama.

Tant en mascles com en femelles són freqüents les neoplàsies a nivell de l’aparell reproductor, així que, novament, esterilitzant a les nostres mascotes, evitarem aquest tipus de tumors.

Com puc saber si la meva mascota té càncer?

Les formes de presentació del càncer en gats i gossos són innombrables, ja que hi ha molts tipus de càncer i un mateix tipus pot donar simptomatologia molt diferent en cada pacient. Podem tenir casos amb simptomatologia molt evident o altres amb símptomes tan inespecífics que es poden fins i tot confondre amb altres patologies.

Per desgràcia, també hi ha mascotes que no presenten cap símptoma i que, per tant, és impossible detectar possibles alteracions relacionades amb el càncer sense proves complementàries (com analítiques sanguínies, proves d’imatge, etc.) que han de realitzar-se en les revisions periòdiques. En el cas de sospita, la confirmació del diagnòstic de càncer ens el donarà una biòpsia del teixit danyat.

En conclusió, saber si la nostra mascota pateix o no algun tipus de càncer no és una tasca fàcil, ja que requereix el coneixement del personal veterinari especialitzat en oncologia.

A la nostra mascota li han diagnosticat càncer, quines opcions tenim?

Si, malauradament, a la nostra mascota se li ha diagnosticat càncer, el personal veterinari ens assessorarà de les millors opcions de tractament per a cada cas en particular.

No obstant això, hi ha diferents formes de tractar un càncer en gossos, fins i tot es poden combinar entre elles. Si el tipus de càncer ho permet, el primer pas a realitzar és l’extirpació quirúrgica del mateix. Un cop extirpat el tumor en funció del tipus i de la seva malignitat pot ser necessari instaurar un protocol de quimioteràpia.

La quimioteràpia en animals de companyia té com a objectiu millorar l’esperança i qualitat de vida. En la majoria de casos no és curativa, és per això que no cal comparar amb la quimioteràpia en la medicina humana. No hem d’imaginar els efectes secundaris típics que es presenten en persones: no es manifesta alopècia (pèrdua de cabell), ni apatia marcada, ni diarrees intenses. Ja que l’objectiu de la quimioteràpia és millorar la qualitat de vida, si es manifesta algun símptoma secundari a la medicació aquesta és reemplaçada per una altra, o bé, interrompuda.

L’última opció és la radioteràpia, que, tot i que de moment estigui disponible en pocs centres especialitzats, és una solució molt efectiva. A dia d’avui, encara no és possible oferir aquest tipus de servei fàcilment, ja que requereix grans infraestructures i veterinaris especialistes.

Com hem vist, la detecció precoç del càncer en gats i gossos és un factor clau per a la salut de les nostres mascotes, per això és important realitzar revisions periòdiques i posar-se en contacte immediatament amb el nostre veterinari en el cas de trobar una nova massa o alteració en la nostra mascota.

 

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

¿Qué es el Parvovirus?

El parvovirus canino es una de las enfermedades más temidas y potencialmente mortales que afectan los perros, especialmente los cachorros. Este virus altamente contagioso afecta al sistema gastrointestinal de los animales, provocando síntomas graves que , sin tratamiento, pueden ser fatales en un alto porcentaje de casos.

Leer más »
desparasitación

Importància de la desparasitació

En el mundo del cuidado de nuestros peludos, la prevención siempre es mejor que el tratamiento. Una de las partes más cruciales de mantener a nuestros amigos de cuatro patas en buen estado de salud es la desparasitación.

Leer más »