Cop de calor en animals de companyia

golpes de calor animales

Ara que arriba la calor, hem de tenir especial atenció en la prevenció de possibles accidents com són els golpes de calor.

El cop de calor és una hipertèrmia o augment de la temperatura de forma exagerada i en poc temps, de manera que l’animal no té temps ni capacitat per regular aquest excés, i és quan comencen una sèrie de patologies agudes, algunes temporals, altres irreversibles –fins i tot pot acabar amb la mort–. Depèn de molts factors, com el temps d’exposició, temperatura, mida del gos i del lloc, etc.

Per tant, hem d’evitar al màxim la exposició a tots aquests perills. L’exemple més habitual i més perillós és al cotxe. No els hem de deixar mai al cotxe tancats per poc temps que sigui!

Hem te tenir especial atenció als animals braquicèfals o als que anomenem “xatos” (Bull dogs, Carlins, boxer, etc.), animals molt joves o molt grans, o amb patologies prèvies, obesitat, etc. Però tot i així, tots els animals poden tenir risc de patir un cop de calor en un moment determinat (gats, gossos, fures, conills, etc.).

En aquesta època de calor també hem d’evitar l’exercici durant les hores més caloroses, com és el migdia. Preferiblement hem de reservar els moments d’exercici per la primera hora del matí o cap al vespre.

Atenció també quan estem a una terrassa en hores de risc. Sempre han de tenir accés a l’aigua, ombra, ventilació, etc.

Símptomes dels cop de calor

Els símptomes que podem identificar quan la nostra mascota està patint un cop de calor poden ser varis: que estigui decaigut, respiració accelerada i amb la boca oberta, color de les mucoses congestives (vermell fort) o cianòtiques (color blau de les mucoses), tremolors, debilitat, etc.

Si es dóna algun d’aquests símptomes, has de contactar ràpidament amb el veterinario i portar-li el gos el més aviat possible. Mentrestant, pel camí pots aplicar humitat a la boca, als coixinets, coll i aixelles. No s’ha de baixar la temperatura de l’animal de forma ràpida, no s’ha de mullar amb aigua freda de cop, perquè podria patir altres conseqüències.

És molt important que l’animal es quedi en observació i amb el tractament que el veterinari consideri adequat, mínim durant 24 hores, per veure l’evolució i poder actuar ja que tot i haver-li baixat la temperatura, encara té molt de risc de patir les conseqüències del cop de calor, com edema cerebral, fallada multi orgànica, insuficiència renal, mort.

Al cap i a la fi es tracta de fer servir el nostre sentit comú i prevenir totes aquestes situacions que poden posar en risc la vida del nostre animal. I si es dóna el cas, anar de seguida al veterinario.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

¿Qué es el Parvovirus?

El parvovirus canino es una de las enfermedades más temidas y potencialmente mortales que afectan los perros, especialmente los cachorros. Este virus altamente contagioso afecta al sistema gastrointestinal de los animales, provocando síntomas graves que , sin tratamiento, pueden ser fatales en un alto porcentaje de casos.

Leer más »
desparasitación

Importància de la desparasitació

En el mundo del cuidado de nuestros peludos, la prevención siempre es mejor que el tratamiento. Una de las partes más cruciales de mantener a nuestros amigos de cuatro patas en buen estado de salud es la desparasitación.

Leer más »