Por als petards

miedo a los petardos mascotas

Consells per a gaudir de la revetlla de Sant Joan amb el teu petitó

Por als petards? Tremolar, bavejar, amagar-se, ploriquejar, rascar portes, fugir, no menjar… Aquests, són alguns dels signes que podem veure en els gossos o gats que pateixen ansietat i estrès per la por als sorolls forts i impredictibles com el dels petards .

Nosaltres sempre recomanem que, des que són cadells, tinguin la oportunitat d’habituar-se a aquest tipus de sorolls perquè no els considerin com a perillosos quan siguin adults. Així, evitarem que tinguin possibles pors futures. En el cas que el nostre gos o gat ja pateixi aquest tipus de pors o fòbies, et recomanem que consultis a un etòleg. Et donarà les pautes per a aplicar una teràpia de desensibilització progressiva que permetrà que el teu petitó superi la fòbia.

Per aconseguir-la, necessitem molt de temps. Quan no disposem d’aquest temps, i s’acosta el dia de la revetlla, et recomanem que segueixis aquests consells:

  • No el passegis solt si hi ha risc d’escoltar algun petard. Fugir és una de les primeres reaccions que podem veure en animals amb por.
  • Poden i han de passejar prèviament però sempre lligats i correctament identificats amb microxip i xapa identificativa. Si pot ser per zones tranquil·les.
  • Si el gos o gat ha escollit un lloc en concret per amagar-se a casa durant aquesta situació de pànic, no ho treguis a la força si és un lloc segur i no hi ha risc de dany físic. És preferible que allà es quedi.
  • Vigila’l sempre que sigui possible per evitar que es lesioni.
  • Si no és possible, mantén-lo en una habitació lliure de perills, amb les seves joguines, menjar, roba o objectes que facin la teva olor, i un lloc on amagar-se. Preferiblement deixa’l a les fosques, li serà més fàcil per relaxar-se.
  • Ha de sentir la teva presència i tranquil·litat. Si et nota nerviós o preocupat, no aconseguiràs que ell/a es tranquil·litzi. Recorda que ets la seva referència, també per a aquests moments.

Medicaments especialitzats

A més, al mercat hi ha diverses opcions de tractament per ajudar-los a passar millor aquest moment tan estressant. El teu veterinari t’aconsellarà els productes més adequats per a cada cas i cada animal, tenint en compte el seu estat de salut.

Existeixen productes nutracèutics, és a dir, que no són medicaments, compostos a base de triptòfan. Aquests, augmenten els nivells de serotonina (hormona antiestrès) de forma natural, ajudant així a gestionar millor qualsevol problema o por. Es recomana administrar-lo amb uns dies d’antelació (o setmanes en casos més greus) al dia de la revetlla.

Si hi ha risc que el gos o gat es lesioni per la situació de pànic que li produeix la fòbia als petards, se li pot aplicar un gel amb efecte ansiolític que aconsegueix actuar més ràpidament i mantenir-lo més tranquil durant dues o tres hores (pot repetir-se fins a 5 ocasions si cal). Aquest medicament és un ansiolític, i no un sedant. Actua ràpidament, i manca d’efectes al·lucinògens. Sempre ha d’anar acompanyat amb recepta veterinària.

Si el teu petitó pateix una fòbia als petards, vine a l’Hospital Veterinari Santa Susanna, t’ajudarem a que tots passeu una bona i tranquil·la revetlla!

 

Article publicat per la veterinària Carme Zuriaga.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

¿Qué es el Parvovirus?

El parvovirus canino es una de las enfermedades más temidas y potencialmente mortales que afectan los perros, especialmente los cachorros. Este virus altamente contagioso afecta al sistema gastrointestinal de los animales, provocando síntomas graves que , sin tratamiento, pueden ser fatales en un alto porcentaje de casos.

Leer más »
desparasitación

Importància de la desparasitació

En el mundo del cuidado de nuestros peludos, la prevención siempre es mejor que el tratamiento. Una de las partes más cruciales de mantener a nuestros amigos de cuatro patas en buen estado de salud es la desparasitación.

Leer más »