Com introduïr un nou gat, gos o nadó a casa

gat

Els gats presenten una marcada territorialitat, la qual cosa fa que introduir un nou membre a la família pugui resultar un maldecap. És important conèixer el procediment a seguir. Així, parant especial atenció a la situació aconseguirem reduir al màxim l’estrès produït per aquest nou esdeveniment.

Descobrim com són els gats…

Els gats són animals rutinaris als quals no els hi agraden els canvis, de manera que qualsevol variació en la seva rutina ho poden interpretar com una amenaça al seu territori. La introducció d’una altra mascota o persona suposa una gran alteració en la seva zona de confort.

Per poder realitzar canvis en les rutines del nostre gat primer hem d’entendre com és el comportament normal d’un gat. Cada gat estableix un territori com a propi i el divideixen en diferents zones:

  • Zona de descans: Es pot localitzar a qualsevol part de l’habitatge i normalment estarà en una posició elevada.
  • Zona de menjar: Aquesta ha d’estar situada a una zona tranquil·la i neta on situarem el menjar i l’aigua pel nostre gat. A més a més, en cas de tenir més d’un gat, podran compartir l’aigua però cadascú hauria de tenir el seu menjador propi.
    Cal destacar que aquesta zona ha d’estar separada de la zona d’eliminació de femtes i orina.
  • Zona d’eliminació de femtes i orina: La safata d’orina ha de complir requisits tant en la localització, mida i forma.
  • Zona de joc: Es pot trobar a qualsevol lloc de casa on hi hagi quelcom que els estimuli.
  • Zona d’exploració: Tota la casa i part de l’exterior forma part de la zona d’exploració.

Com es relacionen els gats?

El gat marca els límits del seu territori mitjançant el marcatge facial (aquesta conducta és normal i necessària diàriament pel benestar del gat). Si desapareixen les seves feromones facials en el seu entorn (neteja, canvi mobles, pintar, mudança, nou animal…) l’entorn del gat deixa de ser reconeixible per ell i pot provocar quadres d’ansietat.

Les relacions entre gats es basen en la territorialitat i no en la jerarquia com els gossos. Els gats poden tenir relacions d’amistat amb altres gats, persones o gossos i compartir el seu territori. Però al no ser un animal jeràrquic, la manera d’educar-los és diferent.
El gat no ha de rebre mai càstigs directes (cops, crits) ja que això només empitjorarà la relació amb el seu propietari. Per reganyar-los, s’ha de fer forma indirecta amb esprai d’aigua, sabors desagradables, etc.

Tot seguit us donem unes pautes per introduir un nou membre a la família en una casa on ja hi visqui un gat. Abordarem 3 casuístiques diferents: introducció d’un altre gat, introducció d’un gos o introducció d’un nadó.

Nouvingut: GAT

El primer pas a realitzar és proporcionar un espai “segur” pel nouvingut. Aquest serà un espai aïllat, sense cap altre animal. És important separar als nouvinguts tant per adaptació com per a realitzar una quarantena apropiada. Aquest espai ha de tenir menjadora, abeurador, llit, safata de sorra, zona refugi (sota un llit, transportin, caseta…), i un difusor feromones felines.

El nou gat hauria d’arribar a casa en un transportin, tapat amb una manta, perquè no pugui veure cap altre animal a casa i, directament, el portarem a la seva habitació preparada. Haurem d’obrir el transportin permetent que el gat explori voluntàriament l’habitació un dia sencer.

L’endemà obrirem la porta de l’habitació i permetrem al gat nou sortir i al gat resident entrar, només si així ho volen. És normal que la primera acció dels gats sigui bufar-se, però hem de mantenir la calma i, sobretot, no cridar ni realitzar cap acció brusca que pugui generar tensió entre ells.

Un cop es relacionin, és important jugar cada dia amb els dos gats quan estan junts per així crear una associació positiva quan estan junts.

Cada gat haurà de tenir la seva pròpia safata de sorra i una menjadora individual amb menjar per cada gat, de forma separada, per tal d’evitar conflictes pel menjar.

L’adaptació de cada gat a un nou entorn és diferent depenent del caràcter, la socialització i capacitat d’adaptació. No obstant, la mitja de temps d’adaptació a una nova casa és d’una setmana, tot i que si hi ha altres animals residint, aquest període d’adaptació pot prolongar-se.

Nouvingut: GOS

En aquest cas també haurem de proporcionar un espai “segur” al nouvingut amb les mateixes característiques que l’anterior. Serà necessari disposar d’un difusor de feromones pel gat resident i, haurem de seguir els mateixos passos per a que es coneguin.

La safata de sorra del gat resident haurà d’estar coberta o a un lloc inaccessible pel gos ja que és molt probable que el gos vulgui menjar-se les femtes del gat o el molesti durant l’acció. A més a més, el menjar del gat haurà d’estar en alt per evitar que el gos li tregui.

Haurem d’educar bé al gos perquè no espanti al gat. Al ser un animal jeràrquic aquest ens farà cas amb facilitat. Tot i això, és cert que no es pot preveure amb seguretat com reaccionaran entre ells. Això dependrà molt de la socialització de tots dos, de la raça i del caràcter del gos.

Nouvingut: NADÓ

Hi ha diferents factors que causen estrès al gat derivats de l’arribada d’un nadó:

  • Augment de les visites a casa per lo que hi ha menys feromones facials del gat a l’entorn ja que no va on vol per la presencia de convidats
  • Disminució molt marcada del joc diari amb el gat
  • Alteració de les seves rutines ja que els propietaris estan pendents del nadó
  • Aparició d’un nou membre de la família al seu territori

Per tal de minimitzar l’estrès us donem uns consells dels passos a seguir:

Per tal de preparar l’arribada del nadó, haurem d’aplicar feromones facials durant el muntatge de l’habitació, abans de les visites, etc… A més a més, haurem de deixar que el gat entri a l’habitació del nadó abans que arribi perquè pugui explorar-ho i marcar sense cap problema.

Un cop nascut el nadó, haurem de portar al gat alguna peça de roba del nadó perquè comenci a familiaritzar-se amb la seva olor corporal. En quant arribi a casa no haurem d’ensenyar el nadó al gat, sinó que haurem d’esperar a que aquest s’apropi voluntàriament.

És recomanable tenir totes les habitacions obertes i no impedir l’accés del gat a l’habitació del nadó, ja que probablement el gat voldrà investigar el bressol. Si no volem que el gat romangui sobre el bressol, haurem d’utilitzar càstigs indirectes ja esmentats anteriorment.

 

És molt important actuar amb seny i interpretar les reaccions i les advertències d’estrès o pors del gat. D’aquesta manera, no haurem de deixar el nadó sense vigilància en presència del gat per tal d’evitar que es pugui dur a terme alguna situació de perill.

Esperem que aquests consells us siguin d’ajuda per a la introducció d’un nouvingut a casa. Davant qualsevol dubte, podeu concertar una cita amb el nostre personal veterinari. Ells us assessoraran sobre el vostre cas particular.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »