La Muda 

Amb l’arribada del bon temps, les nostres mascotes fan l’habitual i alhora molest canvi de pelatge. La pèrdua de cabell és contínua durant tot l’any i en forma de mosaic, el que significa que mentre en una part del cos el pèl està en fase de creixement (anàgena), en una altra pot estar en fase de parada (catagen) o caiguda (telògen). D’aquesta manera el gos renova el seu pelatge de 3 a 4 vegades a l’any. El que coneixem com muda és una pèrdua exagerada però totalment fisiològica que ajuda a l’animal a adaptar-se al medi i que depèn directament dels canvis en la temperatura i en la quantitat d’hores de llum de les estacions de l’any. D’aquesta manera la majoria de gossos i gats fan 2 mudes a l’any coincidint amb la primavera i la tardor. Hi ha, però, diferències interracials i ambientals importants. Les races nòrdiques com el Husky o Samoyedo, perden el pèl secundari (llanós i dens) a la primavera i el pèl primari (pèl més llarg, gruixut i brillant), majoritàriament a la tardor, en funció que necessitin protegir-se dels raigs solars o de l’ fred. En canvi, les races com el caniche, pràcticament no perden pèl en tot l’any. Les diferències degudes a l’ambient vénen donades per la temperatura cada vegada més constant de les nostres llars (aire condicionat a l’estiu i calefacció a l’hivern) que fa que molts animals que viuen a l’interior tinguin mudes durant tot any, mentre que els gossos d’exterior segueixen més el ritme de les estacions. Quan la muda no es fa de manera correcta es poden afavorir els problemes de pell en la nostra mascota (caspa, infeccions, mala olor …). A continuació us donarem uns quants consells per evitar-los.

Respatllat

Ha de ser sovint (de 2 a 3 vegades / setmana) en època de muda mínim, de manera suau i passades curtes, a contrapèl i a favor. La perruquera i les encarregades de botiga li informaran sobre el raspall que millor s’adapta al tipus de pèl de la seva mascota. El raspallat serveix per eliminar la brutícia del pèl de l’animal, així com les restes vegetals que se li hagin pogut enganxar, serveix per prevenir paràsits, ajuda a eliminar el pèl mort i els nusos, estimula la circulació i ajuda a distribuir el greix que protegeix la pell. A més, si els acostumem des de petits serà un moment agradable que formi part de la higiene diària.

muda gatos

Buena alimentación

Amb un pinso de gamma alta que aporti tots els nutrients i oligoelements per a una bona salut que es reflecteix en el pelatge.

Suplementos de ácidos grasos esenciales

Aquestes substàncies formen part de la paret de les cèl·lules i són molt importants per a la salut de la pell, mantenint la seva funció de barrera impermeable, la renovació cel·lular, disminuint la sequedat, la picor i la descamació. En ajuden a controlar millor la picor. Els animals no els sintetitzen per si sols, pel que és necessari suplementar els mateixos amb la dieta (Coatex perles o esprai ®) o bé mitjançant pipetes (Dermoscent espot-on®) que els aportin directament a la pell. Els àcids grassos omega 6 vénen de fonts vegetals, mentre que els omega 3 procedeixen d’olis de peix blau. Aquests àcids grassos han d’estar en una proporció determinada per aconseguir l’efecte desitjat. Recordi també que moltes vegades la mala qualitat del pelatge és conseqüència d’alguna patologia o un dèficit nutricional, de manera que en el cas que la seva mascota presenti una muda molt més exagerada del que és habitual en ella, acompanyada o no de símptomes, consulti al el seu veterinari.