Sequedat ocular en gossos i gats

La sequedat ocular

La sequedat ocular és una de les principals causes de conjuntivitis recurrents en gossos i en determinades races de gats. Aquesta, en casos greus, pot acabar desencadenant úlceres i opacitats corneals, les quals poden, finalment, provocar importants pèrdues visuals.

CAUSES 

Els problemes de sequedat ocular poden ser deguts a dues causes: una disminució de la quantitat de llàgrima, o bé una disminució de la qualitat de la mateixa. Els símptomes de les dues causes són similars, però no ho són ni el diagnòstic ni  el tractament.

SÍMPTOMES

Quan la superfície ocular no està ben lubrificada, la còrnia i la conjuntiva es ressequen i, conseqüentment, es produeixen una combinació de símptomes que s’engloben en el denominat Síndrome del ull sec”. Aquest es es caracteritza per:

  • Picor o molèsties, parpadeig freqüent i necessitat de gratar-se els ulls
  • Envermelliment de la conjuntiva (ull vermell)
  • Secrecions mucoses o mucopurulentes
  • Inflamació corneal

Aquests símptomes són més marcats quan s’ajunten a condicions externes que produeixen un augment de l’evaporació de la llàgrima, tals com la calor forta, el vent, l’aire  condicionat o la calefacció per aire. L’edat també condiciona la quantitat de llàgrima, ja que,  a mesura que els animals es fan grans, en produeixen menys quantitat. Per últim, hi ha certes malalties que de per si produeixen que es generi menys quantitat de llàgrima, tals com l’hipotiroïdisme, la diabetis, l’atòpia i la Síndrome de Cushing, entre d’altres.

RACES PREDISPOSADES

En els gossos, les races més predisposades a la sequedat ocular són les Braquicèfales, tals com el Bull dog Anglès, el Bull dog Francès, el Pequinès,  el Sharpei, el ShihTzu, el Lhasa Apso i el Carlino. Altres races de gossos que sovint també en presenten són el WestHighland, el Yorkshire Terrier, l’Shnauzer , i Cocker Spaniel  i l’Americano.

En el cas dels gats, principalment en presenten els Braquicèfals tals com el Persa i l’exòtic de pèl curt.

TRACTAMENT

Per a tractar la sequedat ocular utilitzarem principalment llàgrimes artificials i/o Inmonomoduladors (Tacrolimus i Ciclosporina). Per a solucionar els problemes secundaris associats a aquesta utilitzarem antibiòtics i antiinflamatoris tòpics.

Si tens un gos o un gat de raca predisposada a patir sequedat ocular, et recomanem, com a prevenció, acostumar-lo des de petit a  les llàgrimes artificials i controlar la seva exposició davant de la calefacció i l’aire condicionat.

Article publicat pel veterinari Narcís Ramon.

Més articles que et poden interessar...

Síndrome vestibular

El meu gos té Síndrome Vestibular

La síndrome vestibular és un conjunt de signes que es presenten a causa d’una disfunció en el sistema vestibular, i que inclouen: ladeo de cap, nistagme patològic, atàxia vestibular, alteració del reflex vestíbul-ocular i/o estrabisme posicional.

Leer más »