T’ho expliquem tot sobre la leishmaniosi

leishmaniosis

La leishmaniosi és una malaltia infecciosa causada per un protozou del gènere Leishamània. Aquesta patologia presenta una afectació multiorgànica i pot arribar a ser molt greu. És per això que prevenir la infecció d’aquesta és de vital importància.

Els encarregats de transmetre aquesta patologia són els flebòtoms, insectes semblants als mosquits amb un cos groguenc recoberts de pèl. Aquests insectes són més abundants els mesos càlids, tot I que se’n poden trobar durant tot l’any.

Com afecta els gossos?

És una malaltia amb símptomes molt variats, de manera que no tots els gossos que pateixin leishmaniosi presentaran les mateixes lesions. A més a més, la gravetat de les lesions també és molt variable entre diferents afectats, des de lesions molt lleus que no tenen cap impacte en els òrgans vitals, fins a greus afectacions al fetge o ronyons.

Tanmateix, els signes i símptomes més comuns associats a la leishmaniosi són: lesions a la pell, pèrdua de pes, sobrecreixement de les ungles, lesions oculars, inflamació dels ganglis limfàtics, diarrea, anèmia, coixeres per problemes articulars, afectació renal, entre d’altres.

Es pot prevenir la leishmaniasi?

Tot i que no es pot prevenir al 100%, sí que és cert que extremant les mesures de precaució i prevenció podem disminuir significativament el risc d’infecció.

Aquestes mesures són:

  • Utilitzar pipetes i collars repel·lents (Compte! No tots protegeixen dels mateixos paràsits, per tant és molt important consultar amb el veterinari)
  • Aplicar la vacuna preventiva contra la Leishmània.
  • Evitar treure a passejar al nostre gos durant les hores nocturnes per zones amb molta flora.
  • Evitar que el nostre gos dormi a l’exterior durant els mesos de més calor.
  • Instal·lar mosquiteres i utilitzar repel·lents de mosquits.

Per què és tan important prevenir?

La leishmaniosi no té cura. Si el teu gos es contagia de leishmaniosis, això serà per a tota la vida, amb tot el que això comporta (tractament de per vida, disminució de la qualitat de vida, possibles complicacions…)

Per aquest motiu cal extremar precaucions i invertir en prevenció per disminuir al màxim el risc d’infecció per Leishmània.

Com sé si el meu gos té leishmaniosi?

Per conèixer si el teu gos pateix leishmaniosi canina és important estar atent als possibles símptomes que presenti i acudir al veterinari per poder realitzar les proves pertinents per diagnosticar leishmaniosis.

Alguns símptomes importants a tenir en compte són si el teu gos presenta ferides que no s’acaben de curar bé, perd pèl en excés, li creixen molt les ungles o presenta diarrea persistent.

En què consisteix el tractament contra la leishmaniosi?

Actualment, no existeix un tractament que elimini la malaltia i proporcioni una cura definitiva. No obstant això, els tractaments que s’utilitzen aconsegueixen disminuir i controlar significativament la simptomatologia.

El tractament contra la leishmaniosi és un tractament de per vida i, per tant, costós. A més a més, tot i que la base del tractament pugui ser la mateixa, cada gos ha de ser diagnosticat i tractat de forma específica, i no tots tenen la mateixa resposta al tractament.

I quin és el pronòstic?

La resposta no és senzilla. Cada gos evoluciona d’una manera diferent però, si es segueix un tractament correcte, les diferents casuístiques poden ser:

1) Recuperació pràcticament definitiva

Com hem dit, la leishmaniosi no té cura però, amb el tractament idoni alguns gossos són capaços de controlar la infecció Durant tota la seva vida i no desenvolupar més símptomes d’aquesta.

2) Recuperació amb recaigudes puntuals

Aquest pronòsitc significa que els gossos poden semblar completament recuperats durant periodes de temps, però en algun moment de la seva vida poden recaure mostrant símptomes de la leishmaniosi.

3) Evolució fatal de la leishmaniosi

Tot I seguir les pautes de tractament, pot ser que la leishmaniosis afecti òrgans vitals i això pugui desencadenar en la mort del gos. Això pot ser degut a una detecció massa tardana de la patologia, o bé a una mala resposta o intolerància al tractament.

Des de l’Hospital Veterinari Santa Susanna, volem conscienciar de la importància de prendre mesures de prevenció per disminuir el risc de contraure aquesta malaltia. Perquè prevenir és la millor cura contra la leishmaniosi.

 

 

Més articles que et poden interessar...

por als petards en gossos

Por als petards en gossos i gats

Descobreix com ajudar a la teva mascota a gestionar la por als petards amb consells experts dels nostres veterinaris. Aprèn estratègies per a una Revetlla de Sant Joan sense estrès per a gossos i gats.

Leer más »
fisioterapia i rehabilitacio

Beneficis de la fisioteràpia i rehabilitació

La fisioteràpia i la rehabilitació per a mascotes s’ha convertit en un component crucial en el procés de recuperació després d’una lesió o cirurgia. Com en els éssers humans, aquestes teràpies poden millorar significativament la qualitat de vida de les mascotes, promovent una recuperació més ràpida i completa. Aquí examinem alguns dels beneficis que ofereixen aquests tractaments especialitzats.

Leer más »
parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »