Què hem de saber sobre la Leishmaniosis canina?

leishmaniasis canina

La Leishmaniosis canina  és una de les malalties parasitaries més greus, a vegades mortal, provocada per un paràsit denominat Leishmània. En els gossos es poden trobar de dos tipus: cutània o visceral.

La infecció apareix quan els mosquits fan de portadors dels paràsits d’un gos a un altre en forma de picada. Si són animals febles o més propensos, la infecció es propaga de forma ràpida als ganglis limfàtics, medul·la òssia i la melsa.

Degut a la fàcil propagació de la leishmaniosis canina, des de el teu centre hospital veterinari especialitzat en cures de mascotes, es recomana la prevenció com mesura més eficaç contra la seva lluita.

Quins son els símptomes de la leishmaniosis?

Els primers símptomes de la leishmaniosis en els gossos poden mostrar-se durant els primers mesos o al cap de varis anys d’haver-la contret.

En els gossos, generalment els primers símptomes són cutanis. Quan la malaltia està més avançada ens trobem que els problemes renals són la causa més comuna de la mort.

La Leishmaniosis canina pot ser transmesa als éssers humans, encara que aquest cas no sol ser tan greu. S’ha de dir que no existeix la possibilitat directe de contagi d’un gos a una persona. El camí d’infecció sempre ha de ser a través del mosquit que porta el paràsit.

Segons el tipus de malaltia, si és cutània o visceral, els símptomes són diferents

Cutània: afecta directament a la pell

  • Hiperqueratosis: el més habitual en aquests casos es la descamació excessiva epidèrmica amb engruiximent, despigmentació i esquerdes al musell.
  • Alopècia: el cabell es torna més sec i és perd considerablement el cabell de les orelles i al voltant dels ulls.
  • Nòduls intradèrmics: úlceres que generalment s’observen en la superfície de la pell.
  • Ungles fràgils

Visceral: afecta als òrgans interns

  • Diarrea
  • Vòmits
  • Pèrdua de pes i gana
  • Sagnat pel nas
  • Intolerància a l’activitat física

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna disposem de veterinaris especialistes per el tractament dels dos tipus de leishmaniosis canina.

Com prevenir la Leishmaniosis canina?

La cura del nostre gos és important tant per curar les malalties com per pervenir-les.

En alguns hospitals veterinaris de forma rutinària es realitza un control anual mitjançant uns kits ràpids utilitzant la sang per detectar de forma ràpida el possible contagi i poder actuar quan abans millor.

Des de l’Hospital Veterinari Santa Susanna vetllem per la cura de les mascotes i que sempre estiguin controlats de tot tipus de malalties. paràsits externs.

Si en algun cas creieu que el seu gos o mascota pot patir algun tipus de malaltia poseu-vos en contacte amb el seu hospital veterinari per poder actuar de la forma més eficaç.

 

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »