Detecció del Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC)

disfuncion cognitiva

Què és el Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC)?

Es tracta d’una malaltia que afecta a gats i gossos d’edat avançada, habitualment a partir dels 8 anys. També és coneguda com l’equivalent a la malaltia d’Alzheimer en humans degut a la simptomatologia i la forma de presentació.

I, com es pot detectar?

No és fàcil descriure la simptomatologia associada a aquesta patologia ja que és molt amplia i diversa, però sovint es manifesten canvis de comportament amb l’edat, pels que no sembla haver-hi una causa associada i que no responen a tractament. Els símptomes són similars als de la malaltia de l’Alzheimer. Es tracta d’oblits, desorientació, canvis en el comportament, trastorn dels cicles de la son, entre d’altres.

El més freqüent és que els propietaris se n’adonin dels canvis en el comportament en la seva mascota i acudeixin al veterinari. El seu veterinari realitzarà les proves pertinents per tal de poder realitzar un bon diagnòstic. Un cop diagnosticat, es començarà amb el tractament més adequat per a cada cas.

Però, quins són els canvis de comportament més freqüents?

Els canvis de comportament degut al Síndrome de Disfunció Cognitiva poden ser molts, però els més reportats són:

  • Estar desperts i passejant per casa durant la nit
  • Quedar-se aturats, mirant un punt fixe, sense fer res.
  • Estereotípies: moviments amb un patró definit, repetitiu i sense cap propòsit. Un clar exemple podria ser donar voltes en cercle.

Quin és el tractament?

Un diagnòstic precoç acompanyat d’un protocol terapèutic adequat per a cada pacient pot significar una gran millora en la qualitat de vida d’aquests. El tractament per pacients de Síndrome de Disfunció Cognitiva pot incloure pautes de comportament, pautes per l’alteració del cicle son-vigília, fàrmacs, tractament dietètic, etc.

La nostra recomanació…

Observar la nostra mascota, detectar canvis en el seu comportament i realitzar visites periòdiques al veterinari de forma més freqüent a partir dels 8 anys d’edat pot ajudar-nos a detectar precoçment qualsevol anomalia en la nostra mascota. Aquestes visites hauran d’incloure una bona anamnesis, les analítiques recomanades pel veterinari i les proves pertinents en funció de cada cas.

Més articles que et poden interessar...

Síndrome vestibular

El meu gos té Síndrome Vestibular

La síndrome vestibular és un conjunt de signes que es presenten a causa d’una disfunció en el sistema vestibular, i que inclouen: ladeo de cap, nistagme patològic, atàxia vestibular, alteració del reflex vestíbul-ocular i/o estrabisme posicional.

Leer más »