Por als petards

miedo a los petardos mascotas

Consells per a gaudir de la revetlla de Sant Joan amb el teu petitó

Por als petards? Tremolar, bavejar, amagar-se, ploriquejar, rascar portes, fugir, no menjar… Aquests, són alguns dels signes que podem veure en els gossos o gats que pateixen ansietat i estrès per la por als sorolls forts i impredictibles com el dels petards .

Nosaltres sempre recomanem que, des que són cadells, tinguin la oportunitat d’habituar-se a aquest tipus de sorolls perquè no els considerin com a perillosos quan siguin adults. Així, evitarem que tinguin possibles pors futures. En el cas que el nostre gos o gat ja pateixi aquest tipus de pors o fòbies, et recomanem que consultis a un etòleg. Et donarà les pautes per a aplicar una teràpia de desensibilització progressiva que permetrà que el teu petitó superi la fòbia.

Per aconseguir-la, necessitem molt de temps. Quan no disposem d’aquest temps, i s’acosta el dia de la revetlla, et recomanem que segueixis aquests consells:

  • No el passegis solt si hi ha risc d’escoltar algun petard. Fugir és una de les primeres reaccions que podem veure en animals amb por.
  • Poden i han de passejar prèviament però sempre lligats i correctament identificats amb microxip i xapa identificativa. Si pot ser per zones tranquil·les.
  • Si el gos o gat ha escollit un lloc en concret per amagar-se a casa durant aquesta situació de pànic, no ho treguis a la força si és un lloc segur i no hi ha risc de dany físic. És preferible que allà es quedi.
  • Vigila’l sempre que sigui possible per evitar que es lesioni.
  • Si no és possible, mantén-lo en una habitació lliure de perills, amb les seves joguines, menjar, roba o objectes que facin la teva olor, i un lloc on amagar-se. Preferiblement deixa’l a les fosques, li serà més fàcil per relaxar-se.
  • Ha de sentir la teva presència i tranquil·litat. Si et nota nerviós o preocupat, no aconseguiràs que ell/a es tranquil·litzi. Recorda que ets la seva referència, també per a aquests moments.

Medicaments especialitzats

A més, al mercat hi ha diverses opcions de tractament per ajudar-los a passar millor aquest moment tan estressant. El teu veterinari t’aconsellarà els productes més adequats per a cada cas i cada animal, tenint en compte el seu estat de salut.

Existeixen productes nutracèutics, és a dir, que no són medicaments, compostos a base de triptòfan. Aquests, augmenten els nivells de serotonina (hormona antiestrès) de forma natural, ajudant així a gestionar millor qualsevol problema o por. Es recomana administrar-lo amb uns dies d’antelació (o setmanes en casos més greus) al dia de la revetlla.

Si hi ha risc que el gos o gat es lesioni per la situació de pànic que li produeix la fòbia als petards, se li pot aplicar un gel amb efecte ansiolític que aconsegueix actuar més ràpidament i mantenir-lo més tranquil durant dues o tres hores (pot repetir-se fins a 5 ocasions si cal). Aquest medicament és un ansiolític, i no un sedant. Actua ràpidament, i manca d’efectes al·lucinògens. Sempre ha d’anar acompanyat amb recepta veterinària.

Si el teu petitó pateix una fòbia als petards, vine a l’Hospital Veterinari Santa Susanna, t’ajudarem a que tots passeu una bona i tranquil·la revetlla!

 

Article publicat per la veterinària Carme Zuriaga.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »