Llei 7/2023

Aquests són els punts claus que has de saber de la Llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna, ens comprometem a mantenir-te al informat amb les darreres novetats legislatives en el món veterinari. La recent Llei 7/2023 de protecció dels drets i benestar dels animals, ha introduït canvis significatius en la tinença, cura i benestar dels animals de companyia.

Animals de companyia i compra d’animals

Podran seguir-se venent i tenint la majoria dels animals que es comercialitzen en l’actualitat. Pel que fa a les espècies silvestres, només es permetrà tenir les que apareixeran en el Llistat Positiu (encara no publicat) i serà il·legal tenir els que no hi estiguin inclosos).

Els conills, conillets d’índies, rèptils, rosegadors, periquitos, canaris, peixos i tortugues es podran comprar en comerços especialitzats. En canvi, gossos, gats i fures només es podran adquirir de criadors registrats, i sempre amb un contracte de compra-venda. La venda d’animals directament per Internet estarà prohibida.

Adopció i cria d’animals

Les adopcions d’animals només es podran realitzar en centres públics o entitats registrades de protecció animal, amb un contracte d’adopció i els tractaments sanitaris necessaris. Per a la cria, només les persones inscrites al Registre de Criadors d’Animals de Companyia podran fer-ho, i en el cas de cria no comercial o puntual, els titulars també hauran d’inscriure l’animal en aquest registre i donar-se d’alta com a criadors.

Identificació i esterilització dels animals

Els gossos, gats i fures hauran de ser identificats amb un microxip, mentre que les aus seran identificades des del naixement amb anelles. Tots aquests animals s’inscriuran en el registre d’animals de companyia corresponent de cada comunitat autònoma, i l’inscripció a l’AIAC implicarà també la inclusió en el Registre General d’Animals de Companyia (ANICOM) de la Generalitat de Catalunya.

És obligatori esterilitzar els gats abans dels sis mesos d’edat, excepte si estan registrats com a reproductors, i s’han de prendre mesures per prevenir la reproducció incontrolada en la resta d’animals de companyia. Les entitats de protecció d’animals s’encarregaran d’esterilitzar a gossos, gats i fures abans de la seva adopció, o bé es comprometran a fer-ho més endavant si raons sanitàries aconsellen posposar-ho en el moment de l’adopció.

Reconeixement veterinari periòdic

Els animals de companyia hauran de viure en condicions dignes, no podent estar sense supervisió més de tres dies, o més de 24 hores en el cas dels gossos. A més, s’hauran de proporcionar les cures sanitàries necessàries i realitzar els reconeixements veterinaris segons el que estableixi el reglament, encara que està pendent de determinar la periodicitat, contingut i sistema de registre d’aquests reconeixements.

Gossos potencialment perillosos

La nova Llei 7/2023 manté els llistats de races de gossos potencialment perillosos definits per la Llei estatal 50/1999, el Reial Decret 287/2002 i la normativa catalana (Llei 10/1999 i Decret 170/2002). Els propietaris d’aquests gossos han de complir amb obligacions específiques, incloent la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil de 120.000 euros, a més d’altres requisits, cap dels quals ha estat modificat per la nova llei.

Assegurança de responsabilitat civil i curs de formació

Els propietaris de gossos estan obligats a contractar una assegurança de responsabilitat civil per cobrir possibles danys causats per les seves mascotes a tercers, la qual haurà de romandre activa durant tota la vida de l’animal. Els detalls específics d’aquesta assegurança encara estan pendents de definir en el desenvolupament reglamentari. També hauran de tenir un curs de formació per a la tinença de gossos, aquest serà gratuït, tindrà una validesa indefinida, i els seus requisits i continguts es detallaran en un reglament futur.

Eutanàsia i eliminació de cadàvers

L’eutanàsia d’animals de companyia està prohibida segons la nova llei, excepte en casos de seguretat per a persones o altres animals, o risc per a la salut pública, i sempre sota supervisió i criteri veterinari. El sacrifici, definit com causar la mort d’un animal sa, també està prohibit. A més, quan es produeixi la mort d’un animal de companyia, caldrà acreditar la seva incineració o enterrament per mitjà d’una empresa oficialment reconeguda, tot esperant més detalls en el desenvolupament reglamentari futur.

És per això que…

La Llei 7/2023 representa un pas endavant en la protecció i el benestar dels animals de companyia. A l’Hospital Veterinari Santa Susanna, donem suport a aquestes iniciatives i estem aquí per ajudar-te a comprendre i complir amb aquestes noves normatives.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »