Síndrome vestibular

Què és el Síndrome Vestibular?

La síndrome vestibular és un conjunt de signes que es presenten a causa d’una disfunció en el sistema vestibular, i que inclouen: ladeo de cap, nistagme patològic, atàxia vestibular, alteració del reflex vestíbul-ocular i/o estrabisme posicional. I aquests signes poden presentar-se sols o associats a altres alteracions neurològiques i/o sistèmiques.

Quins són els signes més comuns de la Síndrome Vestibular?

  • Ladeo de cap causat per pèrdua de to muscular de la zona cervical cap al costat de la lesió. (excepte a la síndrome vestibular paradoxal) .
  • Augment del to muscular a les extremitats contralaterals al ladeo del cap.
  • Nistagme patològic si hi ha lesió unilateral del sistema vestibular. La fase ràpida serà oposada al costat de la lesió (excepte al paradoxal), i pot ser vertical, horitzontal o rotatori.
  • Atàxia vestibular que es caracteritza per una tendència a caure i/o desviar-se amb una marxa en cercles estrets cap al costat de la lesió.
  • Disminució o absència del reflex vestíbul-ocular en girar el cap cap al costat de la lesió.
  • Estrabisme posicional, que s’observa en estendre el cap i el coll dorsalment. Serà ipsilateral a la lesió (excepte al paradoxal).

I, quin és el diagnòstic?

El diagnòstic es basarà, sempre, en la història clínica, un examen otoscòpic, analítiques sanguínies i hormonals, radiografies, TAC, ressonància magnètica, i/o anàlisi del líquid cefaloraquidi (LCR). Així, doncs, serà sempre el veterinari del cas qui pugui definir el diagnòstic i no un altre que no conegui el cas i les seves particularitats.

Quin és el tractament de la Síndrome Vestibular?

El tractament sempre serà en funció de la seva causa. Per aquest motiu, és fonamental acudir al teu veterinari i que sigui aquest qui decideixi quin tractament es recomana seguir segons la causa, l’estat del pacient i la seva evolució.  

La nostra recomanació…

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna disposem de diferents marques de malt per a gats, les que sota la nostra experiència funcionen millor. Si tens dubtes pots parlar amb el nostre personal i t’ajudaran encantats a triar la que respongui més a les necessitats del teu pelut. Si sospites que el teu gat vomita molt sovint, no dubtis a contactar-nos i agendar una visita amb el nostre equip.

Més articles que et poden interessar...