Detecció del Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC)

disfuncion cognitiva

Què és el Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC)?

Es tracta d’una malaltia que afecta a gats i gossos d’edat avançada, habitualment a partir dels 8 anys. També és coneguda com l’equivalent a la malaltia d’Alzheimer en humans degut a la simptomatologia i la forma de presentació.

I, com es pot detectar?

No és fàcil descriure la simptomatologia associada a aquesta patologia ja que és molt amplia i diversa, però sovint es manifesten canvis de comportament amb l’edat, pels que no sembla haver-hi una causa associada i que no responen a tractament. Els símptomes són similars als de la malaltia de l’Alzheimer. Es tracta d’oblits, desorientació, canvis en el comportament, trastorn dels cicles de la son, entre d’altres.

El més freqüent és que els propietaris se n’adonin dels canvis en el comportament en la seva mascota i acudeixin al veterinari. El seu veterinari realitzarà les proves pertinents per tal de poder realitzar un bon diagnòstic. Un cop diagnosticat, es començarà amb el tractament més adequat per a cada cas.

Però, quins són els canvis de comportament més freqüents?

Els canvis de comportament degut al Síndrome de Disfunció Cognitiva poden ser molts, però els més reportats són:

  • Estar desperts i passejant per casa durant la nit
  • Quedar-se aturats, mirant un punt fixe, sense fer res.
  • Estereotípies: moviments amb un patró definit, repetitiu i sense cap propòsit. Un clar exemple podria ser donar voltes en cercle.

Quin és el tractament?

Un diagnòstic precoç acompanyat d’un protocol terapèutic adequat per a cada pacient pot significar una gran millora en la qualitat de vida d’aquests. El tractament per pacients de Síndrome de Disfunció Cognitiva pot incloure pautes de comportament, pautes per l’alteració del cicle son-vigília, fàrmacs, tractament dietètic, etc.

La nostra recomanació…

Observar la nostra mascota, detectar canvis en el seu comportament i realitzar visites periòdiques al veterinari de forma més freqüent a partir dels 8 anys d’edat pot ajudar-nos a detectar precoçment qualsevol anomalia en la nostra mascota. Aquestes visites hauran d’incloure una bona anamnesis, les analítiques recomanades pel veterinari i les proves pertinents en funció de cada cas.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »