Creus que entens al teu gat? Descubreix-ho

comunicacio-gats

La comunicació és bàsica per a l’enteniment i convivència, tant amb éssers de la mateixa espècie com amb espècies diferents. Assegura la capacitat de supervivència, reproducció, territorialitat, defensa de les cries, alimentació, etc., i també les relacions inter o intraespecífiques per al seu propi benefici.

Els gats s’han anat domesticant, ja que la seva naturalesa és salvatge. Els canvis induïts per la domesticació en el comportament social van fer que els gats desenvoluparan senyals de comunicació que els permetessin viure en grup. Així, s’ha comprovat que on hi ha un gran recurs d’alimentació, són capaços de viure en grups.

Llavors, com qualsevol ésser viu, els gats tenen el seu sistema de comunicació, que podria considerar-se variat, ja que combinen la comunicació ancestral de la pròpia espècie i l’adaptada amb el procés de domesticació per l’ésser humà.

Comunicació visual

SALUTACIÓ:

Quan un gat s’acosta amb la cua vertical i la postura corporal alçada estenent les extremitats posteriors. Primer frega suaument el nas i després frega el cap, fins i tot el cos (de pas ens deixen el seu senyal olfactiva: les feromones facials). Mostra el seu cos relaxat, de vegades tanquen fins i tot els ulls en senyal de confiança. Tenim llum verda per acariciar-los, apropant primer la nostra mà perquè ens olorin i donin la seva aprovació.

JOC:

Amb la invitació a el joc, els gatets solen obrir parcialment la boca al principi i després es deixen caure amb la panxa enlaire i les quatre extremitats a l’aire (encara que hi ha una gran varietat de senyals que inciten a el joc).
Un gat pot esgarrapar i mossegar jugant o per agressivitat. Com diferenciar? Entre altres coses llegint la seva postura corporal i atenent a l’entorn.

SENYALS PERQUÈ L’ALTRE S’ALLUNYI:

Senyals perquè l’altre s’allunyi, com senyals d’agressivitat o de por, els serveixen per augmentar les distàncies.
Les senyals d’amenaça es podrien reconèixer per les orelles retretes cap als costats i cap enrere, boca oberta ensenyant les dents acompanyat d’un esbufec, ulls ben oberts, piloerecció per semblar més grans, o fins i tot caminar de costat totalment encorbat i bufat (depèn si és agressivitat ofensiva o defensiva). De vegades va acompanyat de vocalitzacions, intents d’esgarrapades, etc.

Si té por, voldrà semblar més petit. En el cas que no pugui escapar (sol ser la seva primera opció), s’ajupen, cap baix, potes davanteres sota del cap, pupil·les dilatades, orelles cap enrere, etc. En alguns casos, si el gat sent que no li està funcionant seus senyals, i no té una altra opció, podria passar a la fase d’atac en qualsevol moment.

La nostra recomanació…

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna disposem d’especialistes en etologia, que podran ajudar-te a comprendre les senyals dels teus gats i així millorar la convivència.

Vols més informació? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t’informem sense compromís.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »