Hèrnia discal en gossos i gats. Què és?

La malaltia discal intervertebral és una de les patologies espinals més freqüent a l’espècie canina (2%), mentre que a l’espècie felina és menys comú (0.12%). El disc intervertebral té com a funció principal resistir i proporcionar estabilitat a la columna vertebral i permet una certa flexibilitat.

La seva degeneració es produeix amb l’edat i es considera un procés normal de l’envelliment.

Quins són els símptomes d’una hèrnia discal en gossos o gats?

A vegades es poden observar alguns símptomes que poden ser degut a aquesta patologia. Alguns exemples són:

  • Presència de dolor a l’esquena
  • Coixera
  • Recolzar alguna de les potes de forma anòmala
  • Marxa anormal
  • Immobilització de les potes posteriors

A vegades, fins i tot, poden xisclar al pujar les escales o algun obstacle, o presentar certa rigidesa a alguna zona de la columna (com pot ser el coll).

Hi ha diferents tipus d’hèrnies discals en gats o gossos?

La resposta és sí.

Hi ha dos tipus de degeneració discal intervertebral, la classificada com a Hansen I o degeneració condroide i la tipus Hansen II o degeneració fibroide.

En general, el tipus I afecta races condrodistròfiques (Bulldog, Teckel, Caniche…) encara que pot afectar tota mena de races, i quan l’animal és jove. Aquest tipus de degeneració normalment condueix a calcificació dels discos intervertebrals i la consegüent pèrdua de les propietats hidroelàstiques del disc. Pot donar-se a tota la columna però amb una especial propensió a la zona toràcica entre T10-T13.

La Hansen tipus II se sol donar en gossos d’edat avançada i de races no condrodistròfiques. Es caracteritza per un augment del col·lagen del nucli polpós amb la consegüent degeneració de l’anell fibrós. Es pot donar al llarg de tota la columna vertebral.

Què faig si el meu pelut presenta algun dels símptomes citats?

És important entendre que només un professional veterinari podrà diagnosticar al teu pelut i no cap informació que puguis trobar per internet, per evident que sembli. Si el teu pelut presenta algun dels símptomes citats, és imprescindible que acudeixis al teu centre veterinari de confiança el més ràpid possible.

Allà realitzaran les proves necessàries (radiografia, ressonància i/o tac) per poder arribar a un diagnòstic específic i així poder procedir al tractament.

La nostra recomanació…

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna disposem d’especialistes en neurologia que podran ajudar-te en aquestes situacions i garantir el seguiment dels protocols recomanats per cada cas.

Vols més informació? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t’informem sense compromís.

Més articles que et poden interessar...

Síndrome vestibular

El meu gos té Síndrome Vestibular

La síndrome vestibular és un conjunt de signes que es presenten a causa d’una disfunció en el sistema vestibular, i que inclouen: ladeo de cap, nistagme patològic, atàxia vestibular, alteració del reflex vestíbul-ocular i/o estrabisme posicional.

Leer más »