Puces, paparres, mosquits i Leishmaniasi

garrapata

Coneixes els principals paràsits externs que poden provocar lesions a la pell de la teva mascota?

PUCES:

Les puces poden provocar pàpules múltiples (granits petits vermellosos) que són el reflex de la zona on ha picat. L’animal, si és al·lèrgic, reacciona a la saliva del paràsit i es genera una reacció inflamatòria i podem veure també senyals de gratat. Segons el temps d’evolució poden ser més o menys greus. La zona més típica d’al·lèrgia a la picada de la puça sol ser la zona lumbar i el ventre. A vegades podem veure la femta de la puça entre el pelatge (puntets petits negres).

PAPARRES:

Poden generar un nòdul en la zona en la qual la paparra s’ha enganxat a la pell a causa d’una reacció del gos o del gat enfront de la saliva d’aquesta, ja que sol estar unes hores ancorada en la pell mentre s’alimenta. S’ha de tenir experiència per a arrencar-les, per la qual cosa recomanem que s’acudeixi al veterinari per a això.

MOSQUIT:

Igual que en persones els mosquits poden provocar pàpul·les i lesions en la pell com a resultat d’una reacció d’hipersensibilitat (al·lèrgia) a la picada. Solen aparèixer en la zona de les orelles i nas de gossos i gats.
Un cas particular és el de la picada del Phlebotomo (mosquit que transmet la Leishmània). A vegades podem veure una o diverses pápulas dures o petits nòduls en la zona del nas, orelles o panxa (zones sense pèl). Aquesta lesió sol ser una bona resposta enfront del paràsit en la qual el gos intenta aïllar-lo perquè no avanci cap a la sang i provoqui una Leishmaniosis clínica. En aquest cas es recomana realitzar una analítica sanguínia i punció de la lesió.

LEISHMANIASI:

Quan després de la picada del Phlebotomo el paràsit passa a la sang i es produeix la malaltia, les lesions cutànies més habituals solen ser : úlceres en zones de pressió (colzes, sofrages, maluc…), ferides i úlceres en la punta de les orelles, crostes fortament adherides a la pell que li donen un aspecte “encartonat”, alopècia al voltant dels ulls, infeccions mucocutáneas (al voltant de mucoses com la vulva/prepuci, al voltant de la boca, dels ulls i nas, etc …). Altres quadres menys freqüents poden confondre’s amb infeccions o al·lèrgies, per la qual cosa si l’animal no respon al tractament administrat, potser s’ha de realitzar una analítica per a descartar-la o fins i tot una biòpsia de pell.

La nostra recomanació…

Per tots aquests motius a l’Hospital Veterinari Santa Susanna recomanem una correcta desparasitació externa. D’aquesta manera, aconseguirem reduir el risc a patir aquestes lesions.

Vols més informació? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t’informem sense compromís.

Més articles que et poden interessar...

parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »
desparasitació

Importància de la desparasitació

En el món de la cura dels nostres peluts, la prevenció sempre és millor que la cura. Una de les parts més crucials de mantenir als nostres amics de quatre potes en bon estat de salut és la desparasitació.

Leer más »