Com prevenir la leishmaniosis?

Leishmania

Si estàs llegint aquest article és perquè tens un gos i estàs preocupat davant la malaltia que causa pànic entre cuidadors i mascotes. La leishmaniosis és una malaltia que s’estén amb l’arribada del bon temps. Els flebòtoms, insectes transmissors de la leishmaniosis, proliferen en el nostre clima mediterrani a la primavera i a l’estiu. Per aquesta raó, març és un mes clau per a prendre mesures preventives.

Per què és important prevenir la leishmaniosis i quines mesures puc prendre?

La leishmaniosis és una malaltia que no té cura i causa greus conseqüències als nostres amics peluts. Pots prevenir el contagi prenent diferents mesures. En zones on el clima és càlid, totes són poques. A continuació et detallem les més efectives.

– Usar repel·lents com a collarets antiparasitaris o pipetes.
– Tenir mosquiteres per a evitar que els insectes entrin a casa.
Evitar passejos nocturns. Els flebòtoms s’alimenten de la sang de les nostres mascotes durant la nit.
– Ús del xarop Leisguard: el seu ús és tant per ajudar a tractar la Leishmània en gossos infectats com per prevenir-la en gossos sans.
– Vacunar. L’ideal és administrar la vacuna a inicis o mitjans de març.

 

Quins són els símptomes de la leishmaniosis canina?

Igual que els mosquits causen una picada en el cos humà, la picada del flebòtom causa una lesió a la pell dels animals. Els símptomes principals i més evidents són les lesions cutànies, com les ferides a la pell o l’alopècia en algunes zones de la cara. Altres símptomes que passen més inadvertits són la pèrdua de pes severa, la falta d’apetit, diarrea o vòmits. A vegades els símptomes poden presentar-se en forma de sagnat pel nas o creixement excessiu de les ungles. Si el teu gos presenta picades, ferides a la pell o qualsevol símptoma detallat anteriorment, acudeix al nostre centre per a fer-li una revisió.

Com puc detectar si el meu gos té leishmaniosis?

En els centres veterinaris pots sol·licitar un test ràpid. Es tracta d’un anàlisi immunològic de la teva mascota per a sortir de dubtes de manera fiable. Una detecció precoç és fonamental per a poder tractar la malaltia a temps i aconseguir un millor pronòstic. Detectar-la en una fase molt avançada reduirà les possibilitats de recuperació i millora de la teva mascota.

Què faig si el meu gos ha estat contagiat de leishmaniosis?

Com hem dit anteriorment, la seva prevenció és vital, ja que és una malaltia que no té cura i pot arribar a ser mortal sense tractament. Actualment, existeixen tractaments que ajustats correctament permeten a les mascotes infectades recuperar la seva vitalitat i tenir bona qualitat de vida. No obstant això, una vegada estabilitzada la leishmaniosi, hauran de realitzar-se revisions i analítiques periòdiques per a determinar la necessitat del tractament i la dosi d’aquest. Cal destacar que el teu gos ha de continuar utilitzant antiparasitaris externs per a evitar una càrrega la reinfecció.

 

La nostra recomanació…

A l’Hospital Veterinari Santa Susanna actualment oferim una campanya de vacunació preventiva contra la leishmaniosi. Pots contactar amb nosaltres si estàs interessat en alguna de les mesures preventives. Si sospites que la teva mascota pot estar contagiada, no dubtis a acudir al nostre centre.

 

 

 

 

Més articles que et poden interessar...

Síndrome vestibular

El meu gos té Síndrome Vestibular

La síndrome vestibular és un conjunt de signes que es presenten a causa d’una disfunció en el sistema vestibular, i que inclouen: ladeo de cap, nistagme patològic, atàxia vestibular, alteració del reflex vestíbul-ocular i/o estrabisme posicional.

Leer más »